NOVELLA: Summer Horrors

Malam ni baca Fear Street – Summer Horrors.

 

Penulisnya R.L. Stine. Tak pernah baca buku-buku dia. Mungkin sebab masa kecik dulu takde versi terjemahan. Kalau buku Enid Blyton & Hardy Boys versi BM, baca sbb memang ada di perpustakaan.

Ada sesiapa pernah baca siri seram remaja Fear Street & Goosebumps?

 

Ada 3 novella (novel pendek) dalam novel ni:

 

  1. Sunburn
  2. The Dead Lifeguard
  3. One Evil Summer

 

Baru habis baca Sunburn je. Emm, ceritanya memang suspens. R.L.Stine memang pandai tinggal klu merata-rata. Kita jadi curious dan teruskan membaca walau dah pukul 2 pagi oii!

 

“He turned toward me and realized I could see him. He stared at me for a second, that sad expression on his face – then he disappeared.” .

She snapped her fingers. “Poof. Into thin air.” .

-Summer Horrors by RL Stine

 

Novella kedua dari RL Stine’s Summer Horror, tajuknya THE DEAD LIFEGUARD. ~Cerita tentang Lindsay yang memulakan musim panas dengan menjadi lifeguard di sebuah kelab mewah. Ending dia bagus! Novella sebelum ni, Sunburn, saya tak puas hati dengan endingnya. Plot hole ternganga luas! ~Novella yang ini, banyak ‘suspek’ dan ‘misleading clues’, tak tahu siapa punya angkara… Tunggu ya ulasan untuk novella terakhir, One Evil Summer……

 

“I have only one urgent need: Daenerys.”

“Shall I send for food? You must be hungry.”

“I have not eaten in two days, but now that I am here, it is enough for me to feast on your beauty.”

“My beauty will not fill up your belly.” She plucked down a pear and tossed it at him. “Eat this.” – battering between Dany & Daario, A Dance with Dragons, GRR Martin.;

 

ONE EVIL SUMMER ~ Novella terakhir dari buku Summer Horrors, karya RL Stine.

~ Kisah Amanda yang mencurigai Chrissy yang dirasakannya memiliki kuasa misteri yang amat menakutkan. ~ Cerita yang agak detail.. Bagus. Tapi macam ‘Sunburn’ sebelum ni, plot hole maa! Kalau Chrissy boleh bunuh orang dari jauh (remote killing), kenapa tak bunuh Amanda awal-awal? RL Stine cuba menerangkan keadaan ini dengan mengatakan Chrissy mahu menunggu masa yang sesuai, supaya kematian Amanda disamarkan sebagai kemalangan…dan Chrissy cuma boleh menggunakan kuasanya kalau dia tidak melakukan apa-apa tugas ketika itu.

~ Emm… Masih rasa tak cukup alasan tu untuk menutup plot hole. Mereka tinggal serumah, banyak sangat peluang nak jadikan kemalangan berlaku. Dan banyak sahaja peluang lain yang Chrissy tak buat apa-apa, tapi masih tak bunuh Amanda. ~ Kesimpulannya, janganlah guna skil membunuh yang terlalu hebat macam tu dalam plot novel hehe…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s